Op het bedrijventerrein in Aalsmeer vordert gestaag de bouw van een bijzondere verblijfslocatie: het arbeidsmigrantenhotel voor Ruigrok Groep. Het project wordt gerealiseerd door Slavenburg Bouw die op haar beurt de productie en montage van het casco heeft uitbesteed aan het Brabantse Bestcon. ‘Een efficiënt gebouw dat zich uitstekend leent voor prefab beton en dus voor Bestcon’, aldus Arie Houweling, Directeur Bouwbedrijven binnen de Adriaan van Erk Groep, waar Slavenburg Bouw onderdeel van uitmaakt.
Door: Cick Geers
Arie Houweling is enthousiast over het project. ‘Het is altijd bijzonder om een project te realiseren in de utiliteitsbouw’. Houweling is sinds 2015 Directeur Bouwbedrijven binnen de Adriaan van Erk Groep. Daarvoor werkte hij gedurende lange tijd bij Visser & Smit Bouw en TBI. ‘Ik heb in die periode bijzondere projecten mogen realiseren, zoals het hoofdkantoor van Achmea in Leiden en de Noord-Zuid Lijn in Amsterdam. Intensieve projecten die ik niet had willen missen. Maar ik ben een jongen uit de polder, heb met mijn voeten in de klei gestaan en ben van origine een woning- en utiliteitsman. Dus bij de Adriaan van Erk Groep voelde het als thuiskomen. Met mijn achtergrond in de utiliteitsbouw gaat mijn hart toch weer sneller kloppen met dit soort projecten, lacht Houweling.
OP MAAT EN NAAR BEHOEFTE
En utiliteit dat is het project in Aalsmeer zeker. In het migrantenhotel zijn, verdeeld over 8 bouwlagen, 138 kamers aanwezig. Iedere kamer is ruim opgezet en heeft een eigen badkamer en keuken. Op de begane grond zijn de entree en de gemeenschappelijke ruimtes te vinden. ‘De benaming hotel dekt misschien niet helemaal de lading’, gaat Arie Houweling verder. ‘De bewoners verblijven er immers langer dan een gemiddelde hotelgast. Maar het verblijf is wel tijdelijk, dus een appartementencomplex kun je het ook niet noemen. Het is meer een tijdelijke woonruimte, op maat en naar behoefte van de bewoners gemaakt’.
GROTE VRIJ IN TE DELEN RUIMTE
Voor de productie en montage werkt Slavenburg Bouw samen met Bestcon. ‘Wij hebben een gebouw ontwikkeld dat zich uitstekend leent voor prefab betonbouw. Het Bestcon-60 vloerconcept past perfect (in plaats van wand tot wand, worden de vloerplaten puntvormig op de smalle kolommen gelegd. Dit zorgt voor een grote vrij in te delen ruimte, red.)
Ik kan niet anders zeggen dat ik bewondering heb voor de manier waarop Bestcon de constructie in zijn slankheid weet uit te voeren. En dat scheelt dure m2’s ’, aldus Arie Houweling. In de Bestcon60 vloeren is voor de kamers ook de riolering en waterleiding opgenomen. Naast het betoncasco verzorgt Bestcon ook de levering van de betonnen trappen. De montage hiervan, alsmede die van de door de aannemer aangeleverde HSB elementen wordt door de Brabantse betonproducent uitgevoerd.
DE BESTE BOUWMETHODE
Dat het project in prefab beton uitgevoerd zou worden, stond voor Arie Houweling al snel vast. ‘Natuurlijk kijken we bij ieder project wat de beste bouwmethode is. Maar we zien dat prefab beton in de huidige markt vaak een erg goede oplossing is. Binnenstedelijk moet er veel gebouwd gaan worden, dan kom je met prefab beton toch echt beter uit. Schone bouwplaats, minder handjes, een kortere bouwperiode en het levert veel minder overlast op voor de omgeving. Ik hoef de voordelen verder denk ik niet meer te toe te lichten, knipoogt Arie Houweling.
KLANTGERICHT DENKEN EN DOEN
De keuze voor Bestcon was snel gemaakt. ‘We maken gebruik van elkaars expertise, de lijnen zijn kort en dat is wel zo prettig als je te maken hebt met een project met nogal wat hick-ups voorafgaand aan de bouw’. Houweling refereert aan de lastige start. Het project kon, met name in het begin, op aardig wat tegenstand van de omwonenden rekenen. Zij waren niet gecharmeerd van de komst van het arbeidsmigrantenhotel. De bezwaren hebben zeker voor een vertragend effect gezorgd maar inmiddels gaat de bouw voorspoedig. ‘Bestcon zien we daarin als een partner en de samenwerking verloopt zo als het hoort; bij Adriaan van Erk zeggen we altijd dat het gaat om “klantgericht denken en doen!” Bestcon zit daar hetzelfde in, merk ik. Ze denken mee, weten waar ze in uitblinken en doen wat er is afgesproken. En dát is gewoon hartstikke belangrijk als je samen een project aangaat!’