‘De woontorens ‘Cobana’ en ‘Pisang’ aan de Bananenstraat in Katendrecht is een project waarbij ook het beste uit de samenwerking tussen beide bedrijven naar voren komt. ’Bij complexere binnenstedelijke projecten met een woonbestemming komt het erop aan dat de ontwikkelaar en bouwer alsmede de producent goed op elkaar zijn ingespeeld. Co-makership en partnering zijn hierin belangrijk. Vertrouwen in elkaar als samenwerkende partijen; ik denk dat dit in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt’.
Frank van Alebeek is een ‘echte Heijmans-man’. Vol passie praat de doorgewinterde bouwprofessional over zijn vak. Zijn gehele carrière doorliep hij bij de beursgenoteerde onderneming. Als directeur is hij verantwoordelijk voor ontwerp en realisatie van complexe, binnenstedelijke bouwopgaven waarbij meestal sprake is van een mix van functies.
Prefab vs traditioneel
Dergelijke projecten lenen zich volgens de Heijmans-directeur uitstekend voor de toepassing van prefab. ‘Het is van groot belang dat we bij de ontwikkeling van ieder project kijken naar veiligheid en maakbaarheid. Veilig bouwen staat voorop en hoog in het vaandel bij Heijmans; zo min mogelijk “in het werk maken” op de bouwplaats, het inzetten van zoveel mogelijk assemblage in de fabriek in plaats van op de bouw; het helpt allemaal mee om de veiligheid maar ook de kwaliteit te verhogen. Prefabricage is dan een goede oplossing. Ik hoef hier natuurlijk niet de algemeen bekende pluspunten van prefab verder uit te diepen’, gaat Van Alebeek lachend verder. Hij voegt er direct aan toe dat overigens niet alle projecten zich lenen voor prefab beton. ‘We bekijken uiteraard per project wat de beste maakbare oplossing is. Traditionele gietbouw en prefab zijn niet altijd 1 op 1 inwisselbaar. Wanneer we te maken hebben met een hoge mate van vrijheid en flexibiliteit van bijvoorbeeld koopwoningen, dan ligt prefab niet altijd voor de hand en kiezen we veel voor gietbouw. Maar vaak zijn projecten meer dan goed uit te voeren in prefab.
Partnering en co-makership
Van Alebeek verwacht voor de nabije toekomst een verder toenemende druk op de woningmarkt. ‘De woningbehoefte is groot, de werkdruk is eveneens groot en het tekort aan vakmensen is duidelijk voelbaar. Bij Heijmans werken we dan ook graag duurzaam samen met partijen. We investeren in betrouwbare partnering en co-makerships.
Als ik naar prefab kijk, is Bestcon zo’n partner. Sinds de verzelfstandiging (Bestcon maakte tot 2012 onderdeel uit van het Heijmansconcern, red.) maakt het bedrijf mooie stappen in vergroten van de kwaliteit en ontwikkeling. We merken dat het conceptmatig denken van Bestcon erg goed aansluit bij de Heijmans-werkwijze. Daarnaast herken ik dezelfde passie voor het bouwen als wij hier hebben. Dat is voor mij een belangrijke voorwaarde om langdurig en intensief samen te werken. We hebben vertrouwen in elkaar en spreken dat ook uit. We zijn weliswaar op zichzelf staande ondernemingen, maar staan wel samen aan de basis van een project. Wanneer je met een kwalitatief goede partner de projecten ontwikkelt is dat een uitstekend fundament voor een goed eind product. Bestcon denkt met ons mee om het gebouw zo optimaal mogelijk te ontwikkelen, dat bevordert de kwaliteit en maakbaarheid’.
Toegevoegde waarde
Voor de langere termijn voorziet Frank van Alebeek een verdere toename van prefabricage in de fabriek. ‘Ik ben er een groot voorstander van dat het gebouw (lees: de onderdelen) zoveel mogelijk uit de fabriek komen. Ik denk dan aan het toevoegen van o.a. kozijnen, glas, gevelbekleding e.d. met een vooraf doordachte detaillering om op de bouwplaats een goed eind product te kunnen maken, een stap op weg naar ‘droog’ en circulair bouwen.
Laat de realisatie van een gebouw zoveel mogelijk in de fabriek plaatsvinden. Wanneer het meer en meer een geïndustrialiseerd proces wordt is de kwaliteitsbeheersing ook beter en nemen de faalkosten verder af. Daarnaast vergroot dit ook significant de veiligheid op de bouwplaatsen.
Samenwerken, samen ontwikkelen, dat is de basis. Dan heb je het echt over het leveren van toegevoegde waarde. Daar hebben we als gehele branche alleen maar voordeel van!’