Ferdinand Flier is direct en to the point. “Iedereen in de branche weet dat binnen de seriematige woningbouw de verdiepingsvloer een tijdvertragend en complicerend element kan zijn. Met het gebruik van de traditionele kanaalplaat of breedplaat is natuurlijk niets mis, maar beide platen hebben toch wel wat nadelen. Een voorgespannen massieve plaatvloer, zoals de Bestcon MPV140 en MPV160, levert eigenlijk het beste van beide. Een soort hybride vloer, zeg maar”.
Toegenomen vraag
“Vanuit onze opdrachtgevers komt, los van de stijgende vraag naar prefab in het algemeen, ook steeds meer de vraag naar een goed werkende oplossing als het gaat om luchtdicht bouwen in combinatie met een volledige vrijheid in leidingwerk. Denk hierbij aan de toename in de toepassing van installaties als warmtepompen en warmteterugwininstallaties. De Bestcon60-vloer die al werd gebruikt in de hoogbouw, is de afgelopen tijd door de producent Bestcon doorontwikkeld.
Het Brabantse bedrijf had eerder in een project de vloer met succes toegepast. Zij bracht vervolgens onlangs de MPV140 en de MPV160 vloer op de markt; massieve voorgespannen plaatvloeren die als uitstekend alternatief voor de traditionele kanaalplaat- of breedplaatvloer kunnen dienen’. Flier vertelt over de relatie tussen beide ondernemingen: “Sinds de start van Inprebo werken we al samen met Bestcon. Er is inmiddels een nauwe band ontstaan. Hierdoor kunnen wij vaak als eerste mee met bijvoorbeeld zo’n ontwikkeling als de MPV140/160 en mogen wij deze vloer ook exclusief leveren voor de Nederlandse markt”.
Alleen maar voordelen
Maar wat is nu precies dat unieke voordeel van deze massieve plaatvloer? Flier lacht en somt dan achterelkaar de voordelen op: “De installateurs werken op een volledig vlakke vloer ontkoppeld van het ruwbouwproces; een vlakke vloer betekent ook geen tralieliggers of leidingsleuven. Dat is naast fraaier ook veiliger. De hijsvoorzieningen worden verdiept aangebracht. Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot sparingen en instortvoorzieningen. Kopersopties kunnen in een veel later stadium worden meegenomen. De installatielaag is geen constructieve laag dus er bestaat volledige ontwerpvrijheid met betrekking tot het leidingverloop. Omdat je de hele vloer kunt benutten, gebruik je als installateur minder materiaal én er is geen onderstempeling nodig. Dit geeft mogelijkheden voor een lichtere (goedkopere) systeemvloer op de begane grond. Geloof me, dat zijn echt de onderdelen waarop deze vloer punten scoort!”
Het succes van de vloer groeit inmiddels gestaag. Zo ligt er een aanvraag voor een project in 2021 waarbij enkele honderden woningen kunnen worden voorzien van de MPV140/160 vloeren. “Ik ben ervan overtuigd dat deze vloer letterlijk en figuurlijk een stevige positie als verdiepingsvloer gaat innemen binnen de seriematige woningbouw”, gaat Flier verder.
De toekomst van prefab
Als intermediair in de wereld van prefab merkt de algemeen directeur dat de vraag naar ‘in prefab bouwen’ blijft groeien. “Inprebo groeit en dat kan alleen wanneer de markt vertrouwen heeft in deze manier van bouwen en toekomst ziet in prefab. De huidige PFAS- en stikstofproblematiek speelt hierbij uiteraard ook een rol. Prefab is vanuit dat oogpunt een prima keuze en alternatief.
Hoge kwaliteit
Over de kwaliteit van de MPV140/160 vloer wil Flier tot slot nog wel wat kwijt. “Hoe mooi en innovatief een oplossing ook is, de kwaliteit van het product staat voorop. Inprebo is partner voor haar opdrachtgevers, een bouwmanagementorganisatie die staat voor het advies én de producten die zij levert. Dat kunnen we alleen doen wanneer de producten van topkwaliteit zijn. De MPV140- en MPV160-vloeren van Bestcon hebben die kwaliteit. Ze worden onder KOMO-certificaat geproduceerd. Een product waar we niet alleen alle vertrouwen in hebben maar ook met volle overtuiging adviseren en leveren aan onze opdrachtgevers”.